Κέα

Το νησί της Κέας, γνωστό και ως Τζια (Τζιά), είναι ένα νησί με μοναδική φυσική ομορφιά και έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα που ανήκει στο κυκλαδικό σύμπλεγμα. Η Κέα διαθέτει κοιλάδες, ρυάκια, λόφους, περιβόλια, ελαιώνες και πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, που σε συνδυασμό με τα γραφικά χωριά του νησιού, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Η Κέα βρίσκεται μεταξύ της νοτιοανατολικής πλευράς της Αττικής και των νησιών της Κύθνου, της Σύρου και της Άνδρου. Καλύπτει μια έκταση 130,5 τ. χμ., έχει ακτογραμμή 81,5 χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκων.

Αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους επιθυμούν ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές, καθώς και για όσους θέλουν να απολαύσουν τον ζεστό ήλιο, να κάνουν βόλτες στα γραφικά παραθαλάσσια και ορεινά χωριά και να εξερευνήσουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Η μικρή απόσταση από την Αθήνα καθιστά την Κέα ιδανική για διήμερες, ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές.

Η Χώρα, που ονομάζεται επίσης Ιουλίδα, είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο της Κέας και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, πλακόστρωτους δρόμους και πολλά σκαλάκια.

Η Κορησσία, επίσης γνωστή ως Λιβάδι, είναι το λιμάνι της Κέας και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία της Κορησσίας είναι ιδιαίτερα γραφική με πολλά καταστήματα, μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια ενώ η περιοχή διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, καθώς και σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, στοιχεία που την καθιστούν ως το δημοφιλέστερο θέρετρο της Κέας.

Οι Πήσσες είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά του νησιού, χτισμένο σε έναν όρμο. Φημίζονται για την υπέροχη αμμώδη παραλία τους και τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο Ποιήεσσα.

Ο οικισμός του Οτζιά είναι επίσης χτισμένος σε έναν όρμο, αλλά στη βόρεια Κέα. Είναι ένα όμορφο χωριό με πετρόκτιστα σπίτια και μια θαυμάσια παραλία με αρμυρίκια.

Ο Κούνδουρος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι δημοφιλής για τους όμορφους κολπίσκους και τις παραλίες του, καθώς και για τις βίλες και τα μυλόσπιτά του.

Ο οικισμός Βουρκάρι είναι ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο στη βορειοδυτική Κέα με πολλά μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια κατά μήκος της παραλιακής οδού. Εδώ θα δείτε πολυτελή γιοτ και το τζετ σετ που περιηγούνται στις Κυκλάδες.

Στην Κέα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από πολλές όμορφες παραλίες. Ορισμένες βρίσκονται σε μικρούς κόλπους, ενώ άλλες είναι μεγάλες αμμώδεις παραλίες. Οι περισσότερες διαθέτουν εστιατόρια, καφετέριες και ταβέρνες, είτε στην παραλία, είτε σε κοντινή απόσταση. Για τους επισκέπτες που αναζητούν την περιπέτεια υπάρχουν παραλίες που διαθέτουν εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

Η πιο δημοφιλής παραλία είναι το Γιαλισκάρι, η οποία έχει χρυσή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και αρμυρίκια, κατά μήκος της παραλίας. Λίγα χιλιόμετρα νότια του Γιαλισκάρι, βρίσκεται η παραλία της Κορησσίας, με ψιλή άμμο και ήρεμα νερά.

Στη μέση της δυτικής πλευράς του νησιού βρίσκεται ο ορμίσκος Ξύλα, ο οποίος διαθέτει απαλή άμμο και κρυστάλλινα νερά, καθώς και οι εκτεταμένες παραλίες των Πησσών και του Κούνδουρου, τις οποίες συνθέτουν σειρές μικρών ορμίσκων, με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Στη δυτική πλευρά της Κέας υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, όπως είναι του Όρκου, της Συκαμιάς, της Ψιλής Άμμου, του Καλυδονιχίου και του Σπαθιού. Βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη και φημίζονται για την υπέροχη αμμουδιά τους.

Στη βόρεια Κέα βρίσκεται η παραλία του Οτζιά, η μακρύτερη παραλία του νησιού. Είναι ένας κολπίσκος που προστατεύεται από τον αέρα με αρμυρίκια, που προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες.

TOP